Studio Andrew Todd requires Flash Player. Please download it here

Studio Andrew Todd

OPERA DE LAUSANNE



OPERA DE LAUSANNE
Opera de Lausanne | Switzerland | 2005

Category: Culture, Restaurant, Civic Space
Space: Large, Transformation, New-build, Exterior
Status: Studies/In Progress
Team: Haworth Tompkins Architects, Charcoalblue, Ducks, Arup, ATA, B4
Budget: € 10 M


OPERA DE LAUSANNE 1OPERA DE LAUSANNE 2OPERA DE LAUSANNE 3OPERA DE LAUSANNE 4OPERA DE LAUSANNE 5OPERA DE LAUSANNE 6OPERA DE LAUSANNE 7OPERA DE LAUSANNE 8OPERA DE LAUSANNE 9

At the invitation of the Ville de Lausanne we participated in the design competition for the reconfiguration of the existing opera house's backstage and stage areas. Our approach to the project was primarily historical: an attempt to restore clarity to the 'out of town' nature of the original building's site, and to resolve some of the difficulties of its siting on a diagonally sloping terrain. We proposed cladding the new building in a shimmering veil of glass and copper tubes, to decompose its brute technical bulk and to create a link with the remnant of garden in which the building sits. The glass, coupled with new water terraces on the roof, creates a link between the hilltop medieval centre and the lake below, the two extremes of the city's development. Inside the project is characterised by a rigourous functionality which goes beyond the brief in proposing a horizontal continuity between the new rehearsal space and the restored stage, allowing larger productions and the use of the rehearsal space as an independent public performance space giving onto a new urban cloistered garden. We also proposed the reconfiguration of the existing entry sequence to take into account the eccentricity of the site and open up new vistas through the building.