Studio Andrew Todd requires Flash Player. Please download it here

Studio Andrew Todd

NOUVELLE COMEDIE



NOUVELLE COMEDIE
Nouvelle Comedie Theatre, Geneva | Switzerland | 2009

Category: Culture, Civic Space
Space: Large, New-build, Exterior
Status: Studies/In Progress
Team: Engineering, Acoustics, Theatre Consultants: ARUP


NOUVELLE COMEDIE 1NOUVELLE COMEDIE 2NOUVELLE COMEDIE 3NOUVELLE COMEDIE 4NOUVELLE COMEDIE 5NOUVELLE COMEDIE 6NOUVELLE COMEDIE 7NOUVELLE COMEDIE 8NOUVELLE COMEDIE 9

We believe that theatre buildings attain greater value by freeing their spaces from the straightjacket of single-use programming: why not a show in the foyer, a promenade piece in the workshop, a reading in the painting studio? This allows greater artistic possibility, and gives the pubic a greater sense of participation with a civic building full of potential surprises.

Our entry for this open international competition seeks to emphasise the value of that which is often dissimulated in theatre buildings: the vast stage and workshop volumes. By uniting these volumes (all of the same height, except for the stage tower), we propose a much greater degree of theatrical possibility: individual rooms can be separated or united to form a vast ‘found space' hangar of similar proportions to the Theatre du Soleil. The logic of a rational, extruded volume is extended to the upper stories dedicated to the body and mind (rehearsal, dressing rooms, administration), plus a vast, top lit painting studio. Servant spaces which connect these volumes are draped around like a scarf; the public foyer is expressed like a tent, something which can uproot and change form.

 

We propose the large-scale use of innovative wood structures in this building, either in association with steel for high-tolerance functions (grid) or in prefabricated structural panels (KLH) for the principal walls and slabs. The exterior is clad in Prodeo-dried softwood.